fbpx

creatieve mogelijkhedenDie vraag komt in mijn leven vaak voorbij. Er zijn veel tijden geweest dat ik liever met mijn hoofd onder het dekbed lag. Of eindeloos zapte langs tv-zenders. Nog steeds ben ik soms verslaafd aan spelletjes op mijn telefoon.
Maar uiteindelijk komt altijd weer de vraag:
Wat zijn de mogelijkheden? Wat kan er wel? 

Piepgedachten

Het verschil tussen vroeger en nu is dat ik de demonen in mijn hoofd aangepakt heb.

Van die piep-gedachten als:

  • Ik kan het toch niet
  • Het gaat ook nooit goed
  • Wat kan ik nou
  • Wat als…

Het resultaat hiervan is dat ik veel sneller weer op mijn pad ben.

Ik benader ‘wat kan er wel?’ vanuit kansen en mogelijkheden, en niet meer vanuit beperkingen.

Dat merkte ik afgelopen 2 weken. Ik werd getest en uitgedaagd.

Ik zou naar Ibiza gaan voor mijn nieuwe opleiding, met aansluitend 5 dagen voor mezelf. Voor het eerst in mijn leven helemaal alleen op vakantie. Ik keek ernaar uit. Vond het ook wel een beetje spannend.
2 dagen voor vertrek kreeg Ibiza code oranje en ging de opleiding daar niet door. Mijn eerste reactie was, dan ga ik niet. Natuurlijk baalde ik als een stekker dat ik niet naar Ibiza ging. Eerlijk gezegd liep ik de eerste dag een beetje verdoofd rond. De tweede dag kwamen de tranen. Ik had me er zo op verheugd!

Ik kreeg een telefoontje. Wil je hem wel volgen in Nederland? Natuurlijk, dat kan wel!

We kwamen aan in de Achterhoek. Een schitterende locatie. Maar ook een locatie met weinig privacy als je de wc dichtbij wilde hebben (50 plus ;-))

Wat kan er wel, zodat ik goed voor mijn eigen ruimte zorg?

Ik hoefde niet lang te zoeken naar de mogelijkheden. Slapen in mijn campertje! Ik ben nog steeds iedere dag blij dat we 4 jaar geleden de beslissing hebben genomen geen andere auto te kopen, maar een busje om te bouwen tot camper.

Het waren heerlijke dagen. Het was bijna privéles. Ook een beetje raar. Een aantal dames via zoom vanuit Spanje, de anderen life in Nederland. Maar ja, we ontdekten, zo kan het wel! Het was anders, maar ook heel goed.
De laatste dag had ik wel wat last van mijn rug. Tja, er was ook veel gebeurd.

Wat kan er wel, zodat ik toch mijn rust krijg en een vakantiegevoel?

 

De tweede week vakantie was nu niet alleen op Ibiza maar samen naar Maastricht. Lekker naar een camping, en toch in de buurt van mijn moeder. De ochtend van vertrek sta ik op. Ik strompel naar de badkamer.  Het is in mijn rug geschoten. Ik kan niet op of neer. Het huilen staat me nader dan het lachen.

Wat kan er wel?

Slapen bij mijn zus. Meer pijnstillers, in overleg met de dokter. Een afspraak bij de osteopaat in Hasselt. Raf doet in wonderen.

Na 2 dagen gaan we alsnog naar de camping. Ik wilde graag schrijven en tekenen, maar heb geen inspiratie en rust.
Waar ik vroeger boos of geïrriteerd zou zijn laat ik het nu gebeuren. We gaan wandelen en ik help mijn moeder. Ik laat het los.

Vallen en opstaan

 

Wat gebeurd daar de laatste dag?

Ik val in het bos en breek mijn enkel!
Huisartsenpost, bellen, hulp vragen, weer bij een zus logeren, ik laat het over me heenkomen.
Terug naar huis lig ik achter in de bus op bed. Zitten met mijn been naar beneden doet te veel pijn.

Wat kan er wel?

  • Ik kan hulp accepteren.
  • Ik kan me overgeven.
  • Ik kan de controle loslaten.
  • Ik kan me ook even zielig voelen.
  • Ik kan van de regels afwijken.
  • Ik kan werken aan mijn frustraties. Aan de wanhoop die ik voelde. Zodat ik ook die kan loslaten.

Smaakvol leven

Vroeger was ik bang wat anderen wel niet zouden denken. Voelde ik me verantwoordelijk voor iedereen om me heen, en de last die ik hun nu bezorgde. Ik zou piepen dat ik toch zo’n pech had. Dat dit me nu allemaal overkwam. Dat het ook nooit goed kan gaan. Ik focuste niet op de mogelijkheden.

Nu laat ik de ander voor me zorgen. Ik doe wat ik wel kan en vraag, zonder schuldgevoel, heel gericht om hulp bij dat wat ik niet kan. Daardoor let ik beter op mezelf en heeft de ander meer rust. Ik maak me niet druk en werk lekker door.

Dit schrijvende realiseer ik me dat het weer heel duidelijk is in welke fase van de cyclus ik zat. Ik schreef hier het receptenboek voor een smaakvol leven over. Je kunt hem hier downloaden.

Herken je ook de sprankelende en de liefdevolle dag uit week 3?
De week waarin je dicht bij je gevoel bent. Goed afgestemd op anderen. Je goed kunt focussen op de kleine dingen die goed gaan.

Door me te bevrijden van alles wat deze week in de weg kan zitten kan ik op een natuurlijke manier, zonder veel moeite, ook in moeilijkere tijden smaakvol genieten van het leven.

Wil je er meer over weten? Neem dan contact met me op!