fbpx

In 2017 zei Neelie Kroes in de Volkskrant ‘Vrouwen moeten zelf minder risicomijdend worden. Veel vrouwen accepteren pas een functie als ze zeker weten dat ze het werk helemaal in hun vingers hebben. Zulke mannen heb ik nog nooit ontmoet.
Zelf heb ik vaak meegemaakt dat als ik een vacature aan een vrouw aanbood, een goed gekwalificeerde meid, het antwoord was: wat aardig, wat interessant, maar ik wil die baan pas over een jaar. Terwijl een jaar later die vacature er natuurlijk niet meer was. Vrouwen willen die baan pas doen als ze zeker weten dat ze er helemaal klaar voor zijn. Mannen doen dat niet, die gaan er gewoon voor. Vrouwen moeten dat ook gaan doen. Je moet risico in het leven durven nemen, af en toe ga je op je gezicht, maar daar leer je ook weer veel van.’

Betekent dit dat vrouwen minder ambities zijn?

Volgens mij zeker niet. Wel spelen er andere dingen.

1. Vrouwen laten zich meer laten lijden/leiden door hun idee van de werkelijkheid.

Ze denken dat ze pas in aanmerking komen voor een functie wanneer ze aan ALLE kenmerken uit de vacature voldoen. Niet alleen voldoen, maar er ook perfect in zijn. Fouten maken mag niet. Eisen stellen ook niet.
Vrouwen voelen zich door hun andere manier van communiceren vaak niet gehoord, gezien en begrepen. Trekken zich dan terug of worden drammerig boos. De gesprekspartner reageert meteen op de lichaamstaal en niet meer op datgene wat gezegd wordt. Gevolg, nog meer niet gehoord/gezien/begrepen. Zo ontstaat al snel een vicieuze cirkel.

Veel vrouwen voelen zich overal verantwoordelijk voor, dus delegeren is ook een issue. Niet alleen op het werk maar ook thuis. Niet voor niets zijn de huishoudelijke taken nog steeds onevenredig verdeeld.

Dit alles levert behoorlijk wat stress en onrust op. Dus ook het idee dat je het niet aankan om de volgende stap te maken.

2. Vrouwen vinden geld veel minder belangrijk.

Goede werksfeer, inhoud van het werk en acceptabele werkdruk zijn veel belangrijker.
Het is het waard te onderzoeken wat je overtuigingen over geld zijn. Ben jij wel veel geld waard? Als je een riant inkomen hebt, wat hoor je dan met dat geld te doen? Botst het ontvangen van geld misschien onbewust met een van je kernwaardes? Is geld misschien zelfs stiekem een vies woord.

3. Vacatureteksten zijn vaak geschreven in mannelijke taal.

Vrouwen herkennen zichzelf minder snel in bepaalde karaktereigenschappen, zoals ambitieus en standvastig (bij vrouwen wordt dat overigens veel vaker eigenwijs genoemd)
Het is dus belangrijk om gedrag te beschrijven. Dus bijvoorbeeld: gaan voor het doel dat je gesteld hebt.
Gedrag is aan te leren, een karaktereigenschap heb je of heb je niet.
Voor vrouwen is het belangrijk om vacatureteksten te leren lezen. Klopt mijn idee van wat er hier gevraagd wordt wel met de werkelijkheid.

Zijn vrouwen dus ambitieus? Ja! Schatten ze zichzelf vaak te laag in? Ja! Hebben ze een onrealistisch beeld van de werkelijkheid? Ja! Is hier wat aan te doen? Ja!

Is dat moeilijk?

NEE!!!

Kom rustig eens praten over hoe dan…